Гърция ще плаща 94% от ръста в сметките за енергия на потребителите

Страната удвоява енергийните субсидии

23.08.2022 | 18:10 Редактор: Петя Кръстева
Гърция ще плаща 94% от ръста в сметките за енергия на потребителите

Гърция ще удвои субсидиите за разходите за енергия през септември до 1,9 млрд. евро, съобщи енергийният министър на страната. Така финансовата подкрепа, въведена миналата година, ще бъде удължена, за да бъдат предпазени потребителите от растящите цени на енергията, предава Ройтерс.

Гърция, подобно на много други страни от ЕС, е изправена пред рязък ръст на разходите за енергия, породени от главоломното покачване на цените на газа, заради  войната в Украйна и европейските санкции върху Русия, които засилват притесненията за сигурността на газовите доставки.

"Продължаващата война драматично задълбочава енергийната криза", заяви министърът на енергетиката Костас Скрекас в телевизионно изявление. 

Атина задели около 8 млрд. евро за субсидиране на разходите за енергия и други мерки от септември миналата година до момента, за да помогне на домакинства, компании и фермери да плащат сметките си за ток и газ.

"Субсидиите, които ще бъдат включени в сметките за енергия, ще възлязат на около 1,9 млрд. евро през септември и ще поемат до 94% от ръста на месечните сметки за енергия на домакинствата и 89% от ръста за малките и средни предприятия", поясни Скрекас.

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК